Ber om navneforslagMeninger

Synspunkt: Hva hvis Nes må bytte navn?

«Vi ber alle innbyggere i Nes kommune, også de som bor på Rånåsfoss, om å komme med forslag til vårt eventuelle nye kommunenavn», skriver Vivan Wahl, på vegne av Nes kommunestyre, i dette leserinnlegget.

AV
Publisert

Fra 2020 kan det hende kommunen vår ikke heter Nes lenger. Skal vi være forberedt, må vi ha alle gode navneforslag på bordet. Da trenger vi din hjelp.

Nylig fikk de to Nes-kommunene – vi og vår navnesøster i Buskerud – beskjed fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet om at minst én av oss må ha et nytt navn innen 1. januar 2020. Dette er det gode grunner for når vi skal være i samme fylke, selv om mange av oss har et nært forhold til navnet Nes.

Hvis det blir slik at vi må bytte navn, er det knapt med tid. Vi må fortelle nasjonale myndigheter hva vi ønsker at kommunen vår skal hete allerede i starten av september. På disse få månedene, er det viktig at vi har en så grundig prosess som mulig, og at alle gode ideer blir hørt.

Ber nesbuene komme med forslag til nytt kommunenavn

Derfor ber vi alle innbyggere i Nes kommune, også de som bor på Rånåsfoss og skal inn i vår kommune fra nyttår, om å komme med forslag til vårt eventuelle nye kommunenavn. Send det helst inn via kommunens nettside, hvor du finner et lite skjema. Men vi tar også i mot forslag i form av brev eller e-post (postmottak@nes-ak.kommune.no). Det viktige er at alle forslag når oss innen fristen den 28. mai.

I juni får kommunestyret alle forslagene til behandling, og de skal plukke ut noen få kandidat-navn som får være med videre. Deretter skal innbyggerne få si sin mening om de utvalgte forslagene gjennom sommeren, før kommunestyret – hvis det viser seg å bli nødvendig – velger et nytt kommunenavn i sitt møte 3. september.

Dersom Nes i Buskerud i mellomtiden velger et nytt navn som er såpass forskjellig fra Nes at vi kan beholde kommunenavnet vårt, så stopper vi prosessen hos oss. Men vi må være forberedt på å måtte bytte.

Derfor oppfordrer vi alle – både unge og gamle, både innflyttere og tiendegenerasjons nesbuer – til å tenke godt gjennom hva Nes kommune bør hete dersom vi ikke skal hete Nes. Send inn forslag, aller helst også med en begrunnelse, og spre ordet til bekjente i kommunen om at dette er en viktig sak å engasjere seg i.

Tiden er knapp, og det er derfor veldig viktig at så mange som mulig bidrar. På forhånd tusen takk for hjelpen!

Vivian Wahl

Fungerende ordfører

På vegne av Nes kommunestyre

Trykk for å se kommentarer